ILMASTOKUMMIT
Toimintamme ajatus pohjautuu siihen, että me kaikki yhdessä voimme omien valintojemme kautta vaikuttaa siihen millaisen hiilijalanjäljen taaksemme jätämme ja mitä toimenpiteitä teemme sen eteen, jotta meitä ympäröivä ilmakehä olisi tasapinossa elintapojemme seuraamusten johdosta.
Tosia asia on se, että meillä on mahdollisuus pysäyttää ilmaston lämpeneminen, mutta aikaa ei ole hukattavaksi.
Yhdessä voimme vaikuttaa!
Toimimme tiiviissä yhteistyössä alan yritysten ja yhteisöjen kanssa, jotta saisimme parhaan saatavilla olevan asiantuntemuksen kaikkien yhteiseksi hyödyksi.
Ilmastokummit investoivat metsiin ja metsittämishankkeisiin joko suoraan tai epäsuorasti yhteistyökumppaneidensa kautta.
Haemme myös yhteistyöhön metsänomistajia ja muita yhteisöjä, jotka toimivat metsien hyvinvoinnin hyväksi. Mikäli haluat työskennellä yhteistyössä kanssamme ja yhteisen tavoitteemme tukemiseksi, otathan yhteyttä. Harjoitamme myös toimintaa kansainvälisesti eri tyyppisten ilmasto- ja metsittämishankkeiden osalta. Täten myös varmistamme sen, että puiden istutusta voidaan tehdä eri vyöhykkeillä taukoamatta.
Istutettavien puiden valinta tehdään aina sen mukaan, mikä puu sopii parhaiten kyseiselle kasvuvyöhykkeelle. Kansallisissa ja kansainvälisissä metsittämishankkeissa useasti tärkeä kriteeri taimien valinnalle on se, että kasvatettava puulaji tulee toimeen mahdollisimman pienellä vesimäärällä ja se on ns. Luonnollisesti yhteensopiva ko. maaperälle ja sijainnille.
Pelkkä puiden istuttaminen ei riitä, vaan metsän hoito on hoidettava suunnitelmallisesti, jotta metsän hiilidioksidin sidonta olisi maksimaalista.
Suomen metsät ovat hiilinielu, koska metsien kasvu sitoo enemmän hiiltä kuin mitä sitä vapautuu metsien käytön ja luonnollisen poistuman vuoksi. Suomen kasvavat metsävarat ovat vähentäneet ilmakehässä olevaa hiilidioksidin määrää jo vuosikymmeniä.
Kun puut kasvavat, ne varastoivat hiiltä runkoon, oksiin, juuriin ja lehtiin. Maaperään sitoutuu hiiltä karikkeessa. Hiili vapautuu luontaisesti takaisin ilmaan hiilidioksidina, kun puu ja karike lahoavat. Kun puuta käytetään, hiili varastoituu tai vapautuu, riippuen siitä, mitä puusta tehdään.
Puinen talo on pitkäaikainen hiilen varasto, klapi ja sanomalehti lyhytaikaisia. Puisen tuotteen voi polttaa energiaksi tai kierrättää.
Metsät toimivat hiilinieluina ja ovat yksi tehokkaimmista tavoista sitoa hiilidioksidia.
1m2 puuta sitoo hiilidioksidia
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki vuodessa
Usein kysytyt kysymykset
Hiilijalanjälki tarkoittaa tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy.
Internet on pullollaan erilaisia hiilijalanjäljen laskureita, mutta silti vain harva yritys ja kuluttaja hyödyntää niitä.
Ilmastokummit ovat yhdistäneet kaksi asiaa, päästöoikeuksien mitätöinnin ja puiden istuttamisen helpoiksi tuotteiksi, joilla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi vaivattomasti. EU:n päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien määrä on rajattu. Ostamalla päästöoikeuksia ja jättämällä ne käyttämättä, vähennät vastaavan määrän päästöjä, jotka teollisuus ja energian tuottajat olisivat muuten päästäneet takaisin ilmakehään. Metsät toimivat hiilinieluina, ja ovat yksi tehokkaimmista tavoista sitoa hiilidioksidia.
Istutettavien puiden valinta tehdään aina sen mukaan, mikä puu sopii parhaiten kyseiselle kasvuvyöhykkeelle. Kansainvälisissä metsittämishankkeissa monesti tärkeä kriteeri taimille on se, että kasvatettava puulaji tulee toimeen mahdollisimman pienellä vesimäärällä.
Kun olette maksaneet hiilidioksidipäästömaksun/-laskunne, teille toimitetaan automaattisesti sertifikaatti valitsemanne tuotteen mukaisesti. Ilmastokummit rekisteröi tilauksenne ja kun puut on istutettu, teille toimitetaan tieto mihin puun taimet on istutettu. Huomioittehan, että puun istutus tapahtuu sykleittäin ja välttämättä puun taimen istuttaminen ei tapahdu välittömästi tilauksenne tapahtuessa vaan se hoidetaan ammattimaisesti kasvu- ja logistiset olosuhteet huomioiden.
Istuttaminen tehdään silloin, kun se on kasvuvyöhykkeen mukaisesti mahdollista. Esimerkiksi tietyillä vyöhykkeillä istuttamista ei voida tehdä kaikkina vuoden aikoina, jolloin puut jäävät istutettavan alueen varaukseen ja istutus tehdään kun se on mahdollista.
Päästökauppa tarkoittaa Euroopan unionissa toteutettavaa järjestelyä, jossa haitallisia päästöjä tuottavat laitokset ovat velvollisia omistamaan kutakin tuottamaansa päästömäärän yksikköä kohti tietyn määrän päästöoikeuksia, joita nämä laitokset voivat ostaa ja myydä keskenään. Päästökaupalla pyritään kustannustehokkaalla tavalla rajoittamaan haitallisia päästöjä.
Tärkein asia on ymmärtää , että loppujen lopuksi kaikki se, mitä teollisuus tuottaa, on se sitten sähköä, öljyä, tuotteita ja palveluita, on tehty meille kuluttajille, ei muille. Loppujen lopuksi me kuluttajat olemme kaiken sen takana, mihin suuntaan yhteiskunta menee. Siihen vaikuttaa tekemämme valinnat, päätökset ja ennen kaikkea se, haluammeko osaltamme vaikuttaa siihen ,että kannamme vähintään vastuun siitä mitä kuormitamme.